Stockholmsguiden

Kommunikationer

Kollektivtrafik

Storstockholms Lokaltrafik, SL, ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholms län.

tunnelvagn c20 'vagn 2000' Foto: Jonny Zetterström

Tunnelbana

Tunnelbanan är unik för Stockholm - ingen annan svensk stad har tunnelbana. Stora delar av tunnelbanan var en gång spårväg och utanför stadskärnan går stora delar av både grön och röd linje ovan jord.

Spårvagn Djurgårdslinjen Foto: Cristian Hillbom, 2003-04-20

Spårväg

Det är inte bara Göteborg som har spårvagnar - de finns i Stockholm också. I hjärtat av Stockholm går museispårvägen Djurgårdslinjen som drivs av Stockholms Spårvägar där de flesta jobbar ideellt. Moderna spårvagnar återfinns på Nockebybanan och Tvärbanan.

buss Foto: Patrik Bäcklund

Buss

Det finns ett stort antal busslinjer i Stockholm; framförallt för de områden som inte täcks in av den spårbundna trafiken.

Till och från Stockholm

Pendeltåg

Sträckan Bålsta - Nynäshamn och Märsta - Södertälje trafikeras av pendeltåg som är ett både billigt och smidigt sätt att resa från länets utkanter till innerstan. Förutom Stockholm C finns både Södra Station (Stockholm S) och Karlbergs station innanför tullarna.

Bil

Att köra bil i Stockholm kan vara riktigt jobbigt; framförallt under morgon- och eftermiddagsrusningen då det mest står still. Många gator är enkelriktade och skyltningen lämnar ofta en del att önska. En karta eller god kännedom om lokalgeografin rekommenderas inför en bilfärd i innerstan.

Är du turist kan det istället vara både billigare och bättre att välja någon av SLs 100 infartsparkeringar. De allra flesta är helt gratis. Läs mer om infartsparkering.

Tåg

Tar du tåget till Stockholm landar du på Stockholm Central med gångsavstånd till det mesta.

flygplan Foto: Jonny Zetterström

Flyg

Det finns tre flygplatser i Stockholms närhet. Störst är Arlanda - bara 20 minuter från centralstationen med snabbtåget Arlanda Express. Det finns också flygbuss och taxi.

Snabbtåget Arlanda Express Foto: Jonny Zetterström

Bromma Flygplats ligger riktigt nära. Det tredje alternativet är dock Skavsta som benämnts "Stockholm Syd" ungefär en timmes resa från Stockholm.

Buss

Från många håll i landet finns direktbussar till Stockholm. Bland alternativen finns exempelvis Swebus Express, Svenska Buss och Säfflebussen.


2024-06-19 Stockholmsguiden.se
Copyright (C) 2003-2015 Zetterström Networks.
Producerad av Zetterström Networks. Sitemap