Stockholmsguiden

Gamla stan

Stadsholmen

På Stadsholmen hittar du den ursprungliga stadskärnan, Gamla Stan, grundad på 1200-talet.

Västerlånggatan

Det givna turiststråket genom Gamla Stan går längs Västerlånggatan. På sommaren fullkomligt kryllar det av turister i sådana mängder att det stundom kan vara en smula besvärligt att ta sig fram. En vinterdag med fallande snö inbjuder den istället till en romantisk promenad.

Gatan sträcker sig från Mynttorget till Stortorget och kantas av allsköns affärer. Ingenstans i Stockholms finns så gott om souvenirer som här. Science-fiction-bokhandeln mot slutet av gatan säljer böcker med inriktning på Science Fiction och Fantasy.

Mårten Trotzigs gränd

Under ungefär ett århundrade var Mårten Trotzigs gränd, som fått namn efter en tysk köpman som invandrade till Sverige i slutet av 1500-talet, stängd för allmänheten men öppnades 1945. Den är Stockholms smalaste gränd och mäter 90 cm som minsta bredd.

Sankt Göran och draken

På Österlånggatan finns en bronsstaty som restes 1912 föreställande Sankt Göran och Draken. Enligt legenden räddade Sankt Göran en stand från en hotfull drake. Statyn är en replika av Bernt Notkes träskulptur från 1400-talet som återfinns i Stockholms storkyrka - ett segermonument över slaget vid Brunkeberg.


2024-07-25 Stockholmsguiden.se
Copyright (C) 2003-2015 Zetterström Networks.
Producerad av Zetterström Networks. Sitemap